reader

fc

os test

syntaxerror @ indafoto

Hogyan használjuk az nginx perl modult?

2010.04.08. 11:15 | Syntax Error | Szólj hozzá!

Az előző posztban már emlegettem hogy remek dolog az nginx embedded perl modulja, leírtam az nginx installt és a perl modul konfigurálása is megvolt. Most akkor lássuk, hogyan is ír az ember remek url handlereket perlben nginx-hez.

Perl packaget (vagy packageket) kell írnunk, a konfigban pedig a megfelelő helyen meghívni a package megfelelő függvényét. Ahhoz hogy működjön a dolog, szükségünk van az nginx csomagra (use nginx; az elején). Az nginx által meghívott függvény paraméterben kap egy request objektumot, minden lényeges dolog ebben van. A legfontosabb mezői:

$r->uri : request uri, GET paraméterek nélkül (pl /testapp/helloworld )
$r->args : GET paraméter string (pl debug=1 )
$r->header_only : true ha csak headert kell visszaadni
$r->remote_addr : távoli IP

Legfontosabb metódusai:

$r->print() : output kiírása
$r->send_http_header() : http header kiadása, Content Type paraméterben adható meg
$r->header_out() : bármilyen header kiadása, név és érték a két paramétere
$r->rflush() : output azonnali elküldése
A http válaszkódot a függvény visszatérési értéke határozza meg. Remek konstansok állnak rendelkezésünkre ehhez, mint pl OK (ami azonos a HTTP_OK -val), HTTP_NOT_FOUND, HTTP_BAD_REQUEST stb.

Ezek segítségével már nem okozhat gondot egy egyszerű url handler megírása. Minden a hello world alkalmazással kezdődik, hát íme:

package helloworld;

use nginx;

sub url_handler {
    my $r = shift;
    $r->print("Hello World");
    $r->rflush();
    return OK;
}

1;
__END__
Ezt az előző posztban szereplő location konfiggal már be is lehet kapcsolni (ne felejtsük el a perl_require-t a server blokkba valahova betenni: perl_require /path/to/file/helloworld.pm).

Egy kicsit összetettebb példát is adok, erre az url patternre: /file/$folder/$number?div=$div. Itt a $number $div-vel adott maradékából képezünk egy filenevet, ha ez a file létezik a folderben akkor kiszolgáljuk, ha nem 404-et adunk. Ha nem kapunk $div paramétert, megadott defaulttal osztunk. Ha nem kapunk foldert vagy numbert, bad request a válasz.
package filepelda;

use nginx;

my $rootdir = "/var/www/data/";
my $defaultdiv = 5;

# url minta: /file/$folder/$number?div=$div
sub url_handler {
    my $r = shift;
    my @urlParts = split('\/', $r->uri, 4);
    if (@urlParts != 4) {
        return HTTP_BAD_REQUEST;
    }
    shift @urlParts; # az elso resz ures
    shift @urlParts; # "file"
    my $folder = shift @urlParts;
    my $number = shift @urlParts;
    my $args = $r->args;
    my ($div) = $args =~ /div=(\d+)/;
    if (!$div) {
        $div = $defaultdiv;
    }
    my $target = $number % $div;
    my $filename = $rootdir . $folder . "/" . $target;
    if (-e $filename) {
        $r->send_http_header("application/octet-stream");
        open(DATA, $filename);
        while(<DATA>)
        {
            $r->print("$_");
        }
        $r->rflush();
        return OK;
    } else {
        return HTTP_NOT_FOUND;
    }
}

1;
__END__

További részletek a request objektumról és a perl modulról itt. Jó szórakozást kívánok hozzá!

Címkék: perl nginx

New Zealand's new Copyright Law presumes 'Guilt Upon Accusation' and will Cut Off Internet Connections without a trial. Join the black out protest against it!

Nginx perl modullal osx-en

2010.04.07. 11:22 | Syntax Error | Szólj hozzá!

Úgy alakult hogy sokat nginx-ezek mostanában munkában, általában akkor használjuk ha gyors és egyszerű válaszokat kell adni meglehetősen sok requestre. Ismertem már korábban is, de azt mostanáig nem tudtam hogy van neki embedded perl modulja, ami azt jelenti hogy perlben lehet kiegészítéseket írni hozzá.

Mivel ilyesmivel akadt dolgom, muszáj volt felraknom a gépemre, ami viszont újabban Macbook Pro, ergo osx van rajta. Gondolom nginx elérhető macports-ból, de nem bíztam benne hogy a perl modul is bennelesz, úgyhogy inkább fordítottam magamnak. A forrás letöltése és kicsomagolása után a klasszikus módon kell forgatni:

./configure --prefix=/usr/local/nginx --with-http_ssl_module --with-http_perl_module
./make
./make install

Itt a prefix adja meg hogy hova kerüljön a kész cucc, az ssl module a https kérésekhez kell, a perl modul pedig ami miatt az egész felkerült ;)

Ezután a prefix alatti conf dirben található egy kupac default konfig file, ezek közül valójában csak az nginx.conf módosítása szükséges. A defaultban elég sok mindenre van példa, a lényeg az hogy legkülső szinten vannak a globális beállítások (errorlog, workerek száma, stb), van egy http blokk amiben a webszerverekre vonatkozó általános dolgok vannak (én ide raktam a log formátumot, itt lehet includeolni a mime.types filet, stb) és ezen belül server blokkokban lehet különféle vhostokat definiálni. Amire figyeljünk oda hogy a keepalive_timeout értékét vegyük le 0-ra különben a perl modul a válasz elküldése után még várni fog ahelyett hogy rendesen lezárná a kapcsolatot.

A perl cuccok beüzemeléséhez a perl_require direktívára lesz mindenképp szükség, ezzel tudjuk includeolni perl modulunkat, illetve a perl direktíva kell ahhoz hogy meghívjuk azt. Utóbbi értelemszerűen a server blokkon belül használandó, például location-hoz rendelhetünk perl végrehajtást:

location /helloworld {
    perl helloworld::url_handler;
}

ez a helloworld modul url_handler metódusát fogja meghívni. Erről bővebben nemsokára egy másik posztban lesz szó.

Miután idáig megvagyunk, a megfelelő bináris elindításával már futtatható is az nginxünk. Én a magam részéről nem elégedtem meg ezzel, szerettem volna indító és leállító parancsot mint linuxon az init script, főleg mivel a leállításhoz mindig ki kell deríteni a master process pidjét (beírja egy pidfileba, defaultból a prefix alatti logs könyvtárba) és azt kell killezni. Úgyhogy összedobtam egy scriptet erre:

#!/bin/sh
# nginx.sh
# nginx start-stop stuff

PIDFILE="/usr/local/nginx/logs/nginx.pid"
#
# Start
#
Start()
{
    echo "starting nginx."
    nginx
}
#
# Stop
#
Stop()
{
    if [ -e "$PIDFILE" ]
    then
        PID=`cat $PIDFILE`
        echo "stopping nginx. master PID: $PID"
        kill $PID
    else
        echo "no process"
    fi
}
#
# Restart
#
Restart()
{
    Stop
    Start
}
#
# Run
#
Run()
{
case $1 in
  start  ) Start   ;;
  stop   ) Stop    ;;
  restart) Restart ;;
  *      ) echo "$0: unknown argument: $1";;
esac
}

Run $1

Ahhoz hogy ez működjön az nginx binárisnak PATH-ban kell lennie, vagy itt a scriptben teljes elérési úttal kell hivatkozni rá. Ezután már csak egy aliast kell felvenni erre a scriptre, célszerű betenni a .alias fileba is:

alias nginx="sudo /usr/local/nginx/nginx.sh"

és máris használhatóak a szokásos parancsok:

nginx start
nginx stop
nginx restart

Hozzátenném, hogy az itt leírtak nagyjából érvényesek linuxon is, csak ezt az sh scriptet nem próbáltam még ki, de lehet hogy az is működne ott, a többi meg pont így van.

Címkék: osx nginx

upc fibernet a házban

2009.10.05. 11:57 | Syntax Error | Szólj hozzá!

sweet

Címkék: upc

Megint új ubuntu mirror

2009.08.19. 17:01 | Syntax Error | Szólj hozzá!

Két napja az ubuntu.ynet.sk is lehalt, úgyhogy megint kerestem egyet, ezúttal Csehországban találtam olyat ami uptodate és pattan (2 Gbps kapcsolata van):

http://archive.ubuntu.mirror.dkm.cz/

Érdekes kérdés hogy mitől halnak ilyen gyakran ezek a mirrorok, utána kéne járni...

Címkék: linux ubuntu update

Közérdekű közlemény

2009.07.29. 21:04 | Syntax Error | 2 komment

Augusztus 4-én 31 éves leszek úgyhogy ennek alkalmából 6-án (mert az már fizetésnap után van) inni szándékozom a Dürer kertben. Akinek kedve van inni velem az jöjjön oda, kb 7 körültől!

Alpe d'Huez - Lyon

2009.07.29. 20:07 | Syntax Error | Szólj hozzá!

Igaz, hogy már egy hónapja visszajöttünk, de azóta eléggé el voltam foglalva a blog.hu átállással, úgyhogy nem sikerült sort keríteni beszámoló írására. Most pótoltam, megpróbáltam rövidre fogni, de hosszú lett, úgyhogy kattints a továbbra ;)

Címkék: túra bringa

Elindultunk

2009.06.12. 08:55 | Syntax Error | Szólj hozzá!

Elindultunk. 16-án lesz az Alpe d'Huez, 22-én este jövünk vissza. Addig is szevasztok

Címkék: túra bringa

Github sticker

2009.05.12. 10:26 | Syntax Error | 1 komment

Pár hete lehetett e-mailben kérni github stickereket, természetesen kértem is. És tegnap végre meg is érkeztek. Így néznek ki:

Syntax Error: Kép754

A kép nem valami jó de a sticker egyszerűen zseniális. Mint maga a github.

Persze az ékezetes névvel és a címzéssel picit meggyűlt a bajuk:

Syntax Error: Kép753

 a fenti eredmény a Zoltán Németh, Madách tér stringből született náluk (és még a házszámot se találták el) - pedig e-mailben küldtem a címet :)

Címkék: sticker github

Új sablon

2009.04.16. 23:35 | Syntax Error | 19 komment

Amint azt akárki (aki nem csak feedben olvas) láthatja, megújult a blog külseje, szerintem remek lett. A rajzolásért és különösen a csodálatos ascii-art fejlécképért hatalmas köszönet illeti Hiprát, a sitebuild az én művem úgyhogy simán lehet hogy linux/firefox kombón kívül máshol nem működik ;)

Várom a véleményeket

Címkék: blog sablon bloghu

SPD FTW

2009.04.09. 22:40 | Syntax Error | 1 komment

Immár két napja SPD pedál van a szamáron, és komolyan mondom nem hittem volna hogy ez ekkora királyság. Előre tudtam, hogy emelkedőn jól fog jönni, mert lehet húzni felfele, és az hasznos. Ez maradéktalanul így is van, de ezen kívül van még számos előnye. Meglepő mértékben növeli a menetstabilitást, olyan biztosan ülök a bringán amit nem gondoltam volna, igaza volt Bios kollégának, amikor azt mondta hogy "hamarosan fel sem fogsz szállni taposós bringára, mert nem érzed majd biztonságosnak" - már most kezdem így érezni. És egészen másképp mozog is az ember spd-vel, lehet például pihentetni egyik vagy másik lábat, az egész sokkal kevésbé fárasztó. Azt vettem észre hogy sokkal ritkábban váltok le a legnagyobb fokozatból városi közlekedés közben, mint eddig.

Persze az elején volt egy kis nehézség, alighogy kihoztam a gépet a szervizből, az első sarkon azonnal sikerült felborulni, mert hirtelen meg kellett állni és nem tudtam hogy kell kicsatolni. Aztán fokozatosan kezdtem erre rájönni, valamint némi segítséggel megtaláltam a csavart amivel lehet ezen könnyíteni, azóta simán megy. Nem hatalmas beruházás, de feltétlenül megérte, úgy érzem hogy az spd a legnagyobb találmány a kerékpár és a levegővel töltött gumikerék óta.

Címkék: bringa spd

Szép napunk volt

2009.03.31. 20:21 | Syntax Error | Szólj hozzá!

Szép napunk volt

(klikk, és olvasd el!)

Címkék: bloghu

Szakaszolt, végleges útvonalterv

2009.03.20. 13:46 | Syntax Error | Szólj hozzá!

Egy sörözés és kb 30 emailváltás során kialakítottuk a nagyjából végleges útvonalat, szakaszokkal. Bónusz feature, hogy eszpee is velünk tart egész az elejétől Lyonig, és úgy döntöttünk, hogy a Bourg D'Oisans és Lyon közti szakaszt elcsaljuk autóval - így jóval több időnk marad Lyonra.

Tehát a szakaszok:

06.12. Genf - Annecy (najó ez is kocsival, délután szállunk le és eszpee kivisz Annecybe az első szállásra) - szállás, tópart

06.13. Annecy - Aix Les Bains 35km - indulás előtt körülnézünk Annecyben, aztán light szakasz, végül itt is tópart

06.14. Aix Les Bains - Grenoble 70km - völgyben, jólesz

06.15. Grenoble - Bourg D'Oisans 50km - odaérünk a hegy lábához

06.16. csúcstámadás Alpe D'Huez, aztán örömsör meg hasonlók, este még Bourg D'Oisans

06.17. Bourg D'Oisans - Lyon kocsival

06.18.-06.19. két nap Lyon, eszpee dolgozhat ha akar ;), mi meg addig várostnézünk meg ilyenek

06.20. Lyon - Nantua 85km - a leghosszabb szakasz, dimbes-dombos, a végén újabb tópart

06.21. Nantua - Genf 60km - ez valószínűleg nem lesz könnyű szakasz

06.22. repülünk haza

Felmerült még, hogy az utolsó két szakaszt is csaljuk el, vonattal, de ez ellen egyelőre határozottan tiltakozom. Aztán majd meglátjuk.

Címkék: túra bringa

Google server error fura helyen

2009.03.10. 23:00 | Syntax Error | Szólj hozzá!

Az utóbbi időben már többé-kevésbé hozzászoktam a google-féle server error képernyőhöz, volt mostanában gmail leállás, reader leállás, blogspot probléma meg még kitudjami. Most viszont lőttem egyet érdekes helyen - a reader 'share with note' popupjában:

Közben pedig a reader maga úgy néz ki hogy működik.

Címkék: google reader

Szezonkezdet

2009.03.10. 22:56 | Syntax Error | Szólj hozzá!

Nem bírtam tovább várni vele, ma megnyitottam a bringás szezonomat. Rettentő jó volt újból két keréken közlekedni, annak ellenére, hogy - ahogy az ilyenkor lenni szokott - közel sem vagyok csúcsformában még. A megszokott tempónak csak mintegy 2/3ával haladtam, el is fáradtam tőle, de sebaj, egy-két hét és újra formába lendülök.

Egy hibát vétettem csak, ujjatlan kesztyűben mentem, azt hittem már tényleg tavasz van. Mire hazaértem kb egy órája, a kezeim totálisan elfagytak, jó ideig még gépelni se tudtam, ami azért nekem nem szokott jól esni ;)

Szóval, egy kis formába lendülés, aztán neki is kezdhetünk az edzésprogramnak, elvégre mégse megy az ember felkészületlenül az Alpe d'Huezre. Ja, és csatlakozom az SPD-táborhoz, a cipő már megvan, ha eljutok szervizbe akkor meglesz hozzá a pedál is. Tanácsok kezdő SPD-seknek jöhetnek kommentbe.

Címkék: bringa

chello gold a házban

2009.02.23. 20:12 | Syntax Error | Szólj hozzá!

Pénteken rendeltem meg, ma már működik, csak a modemet kellett restartolnom. És a számlám is kevesebb lesz egy ezressel. Cool

Címkék: upc

zenekaros

2009.02.22. 19:52 | Syntax Error | Szólj hozzá!

A webisztánon bukkantam az új játékra:

1. Kattints rá a Wikipedia "random article" linkjére. A szócikk címe lesz a zenekarod neve.
2. A "random quotation" oldalon válaszd ki a legutolsó idézet legutolsó 4-5 szavát. Ez lesz a zenekarod albumának címe.
3. Majd a Flickren az utolsó 7 nap érdekes képei közül válaszd ki a harmadikat, bármi is legyen az. Ez lesz az album borítója...

ez nálam így alakult:

zenekarnév: No Man's Land

albumcím: "Accomplishing the impossible means only that the boss will add it to your regular duties." - ebből legyen mondjuk az utolsó 4 szó: "to your regular duties"

borítókép: Droplet in colors

és akkor egy gyenge kísérlet gimppel:

Címkék: játék

Automatikusan fordít a reader?

2009.02.10. 22:39 | Syntax Error | 3 komment

Meglepő dolgot találtam ma a readerben. Egyes magyar nyelvű feedek tartalma angolul jött be, ráírva hogy "Translated by Google" és egy "Show original" linkre kellett kattintani hogy magyar legyen belőle. Itt egy példa:

Mondjuk nem minden feednél történt meg, szóval lehet hogy a feed valamilyen tulajdonsága alapján dönt, mondjuk az rss <language> tag tartalma alapján, ami a screenshotolt feednél pl <language>hu</language>.

Lehet, hogy attól van hogy a gmailt, a readert és úgy általában a googlet angolul használom defaultból, de attól még eléggé furcsa lépés egy ennyire félkész fordítóbaszt automatikusan ráereszteni a feedjeimre... Ráadásul váratlanul, a reader felületén semmi nem jelezte ezt.

Nálatok is fordít a reader?

Címkék: google rss reader translate

Vasút, bérlet

2009.02.04. 11:23 | Syntax Error | Szólj hozzá!

A hétvégén utaztam vonaton, és rájöttem hogy egyáltalán nem hülyeség ez a Budapest-bérlet, amit idén bevezettek. Egy úton 250 HUF megtakarítás, alapvetően majdnem nulla, de ha egy hónapban 3szor vonatozok, akkor már ugyanúgy jövök ki mint tavaly a normál bkv bérlet + normál vonatjegy kombóval. Mivel a szüleimhez vonattal megyek, és kétszer-háromszor ez előfordul egy hónapban, ez így egész rendben is van. Aki meg mondjuk ennél gyakrabban utazik vonaton, annak tiszta haszon (a vonattal munkába járó bérleteseknek meg főleg).

És láttam egy fura dolgot is: volt egy azaz egy darab ülés az egész vonaton, amelyen vadiúj huzat volt. Szinte világított a többi koszos lehasznált darab között:

Ez felvet egy kínzó kérdést: vajon mi történhetett azzal az egy üléssel, hogy kicserélték rajta a huzatot?

Címkék: vasút

Bringatúra elhalasztva

2009.02.04. 11:00 | Syntax Error | 2 komment

A tavaszra tervezett túrába bekavart a főiskola és az easyjet. Kiderült ugyanis hogy a májust kb egy-az-egyben buktam, vizsgaidőszak miatt, áprilisra meg már csak dupla áron lehetne repülőjegyet venni.

Úgyhogy az aktuális verzió szerint június lesz a dologból: indulás június 12, vissza 22 vagy 24.

Az útvonal viszont minden bizonnyal marad ugyanaz mint amit lerajzoltam már itt.

Címkék: túra bringa

Magyarország game over

2009.01.31. 03:06 | Syntax Error | 350 komment

2009. Magyarország. Budapest, XIII. kerület. Házibuli van, jelen vagyunk kb 25en, jó a hangulat, talán picit hangos a zene. Szomszéd jön, panaszkodik, halkítunk. Aztán legközelebb rendőrség jön. A házigazda és egy haver kimennek beszélni a rendőrökkel, a beszélgetés közben a haver előveszi a telefonját és közli hogy lefényképezi az intézkedést. Ehhez joga van, de ez nem számít, a rendőr kiüti a kezéből a telefont. Majd közli: 'Megütött engem, bevisszük.' és már kereshetjük is a srác kabátját, mert vezetik kifele. El is vitték a kapitányságra, a folytatás bizonytalan.

Annak idején ezt ismertük, a rendőrnek még visszaszólni se lehetett, de az a világ azt hittem elmúlt. Ma este kibaszott durván arculvágtak azzal, hogy mégsem. Ebben az országban úgy néz ki, hogy a rendőrnek mindent szabad.

Nem akarok ilyen helyen élni, ahol ez előfordulhat. Kurvára nem. Ennek az országnak kibaszottul semmi jövője nincs.

Címkék: magyarország rendőrség

A blogspot nem válaszol

2009.01.30. 13:53 | Syntax Error | Szólj hozzá!

A jómúltkor felbosszantott a blogspot, elcseszték az rss-t. Ezt megírtam ide, aztán másnap keresgéltem hogy hol lehetne őket megkérdezni erről. Nem találtam semmi email címet, csak google groupot, hát írtam ott, és azóta vártam a választ.

Az eltelt 3 nap alatt nulla darab választ kaptam, ami valljuk be elég kiábrándító. Az hogy a többi júzer akik ott ténykednek a csoportban nem válaszol, mert mit tudnának válaszolni, az rendben van. De nincs ezeknek supportjuk vagy valami? Nálunk alapelv hogy 24 órán belül válaszolunk a support levelekre... Jó, néha nem sikerül, de 99%-ban igen.

Úgy tűnik a blogspotnál ez nincs, ők úgy érzik hogy megtehetik hogy leszarják a supportot. Kurvanagy feketepontot ítélek meg nekik ezért.

Címkék: rss blogspot support

Valaki megőrült a blogspotnál

2009.01.26. 17:42 | Syntax Error | 2 komment

Egyik napról a másikra megváltozott a blogspotos blogok rss formátuma (az a feed amit a /feeds/posts/default?alt=rss url-en találsz minden blogspotos blognál). Ez még önmagában nem lenne gáz, ha szabványos rss maradt volna. De nem maradt az. Eltűnt belőle a description, helyette kaptunk atom:summary taget. Igaz hogy az xml valid maradt, de ha az rss feldolgozó nem számít rá hogy nem az rss szabvány szerint találja meg a descriptiont akkor mégis hogyan? Márpedig miért is számítana rá, hiszen a feed rss 2.0-nak deklarálja magát az elején.

Vajon mit ihattak a fejlesztők amikor ezt kitalálták???

Most egyrészt bővíthetem ki ezzel a feldolgozót, másrészt a gasztroblogra bekötött blogspotos blogoknál nem látszik a bejegyzés szövegrésze, csak a cím és a link, tőlük ezúton is elnézést.

UPDATE: gondoltam rákérdezek a dologra náluk is, email kontaktot így hirtelen nem találtam, úgyhogy bepostoltam ide. Kíváncsian várom hogy lesz-e értelmes válasz.

Címkék: rss blogspot bloghu

Összedugtuk a mysql-t a memcacheddel

2009.01.23. 18:03 | Syntax Error | 5 komment

Gőzerővel folyik az új blog.hu fejlesztése, frameworkot írunk és rakjuk le az alapokat ezerrel. Mivel nagy terhelésre készül a rendszer, intenzív cache használattal számolunk. Kézenfekvő dolog a memcached, más nem is nagyon van, gondoltunk még memóriában levő mysql táblára, de a memória méretkorlátja és más okok miatt egyelőre elvetettük.

A cacheléssel szükségszerűen együtt jár az invalidálás problémája, amikor valami változik a cachet azonnal el kell dobni. Erre tűnt nagyon jó megoldásnak amit itt találtunk:

http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/ha-memcached-interfaces-mysqludf.html

Ez nem más, mint mysql-ből hívható memcached manipuláló függvények gyűjteménye, ami azt jelenti hogy megfelelően beállított triggerek az adat változásakor automatikusan tudják pl invalidálni az adott elemet a cacheban.

Neki is ugrottunk feltenni, nem volt egyszerű de megküzdöttünk vele. A lépések:

Címkék: memcached bloghu mysql

Útvonalterv v2.0

2009.01.22. 13:39 | Syntax Error | 6 komment

Máris átdolgoztuk az útvonalat, mivel kiderült hogy az easyjet gépein lehet olcsó pénzért biciklit szállítani. Úgyhogy Genfbe megyünk repülővel, onnan fel a hegyre, le Lyonba és vissza Genfbe. Kilométerben így is kicsivel 500 felett vagyunk.

Opcionális kitérő beleférhet a Mont Blanc felé, ha már ott vagyunk a közelben és belefér az időbe.

Első szakasz (202 km):

Második szakasz (316 km):

Címkék: túra bringa

Ide megyünk tavasszal: Alpe d'Huez

2009.01.21. 14:13 | Syntax Error | 3 komment

Terv szerint ide fogunk elmenni tavasszal darthwalk-al:

Ez az Alpe d'Huez, a Tour de France egyik leghíresebb szakasza. Maga a képen látható emelkedő kb 15 km, 21 hajtűkanyarral, átlag 8-10% emelkedéssel. Természetesen biciklivel megyünk fel, ahogy illik. Az első verziós útvonalterv így néz ki:

Tehát indulás Torinóból, fel Brianconon keresztül a hegyre, onnan le Lyonba (ahol reméljük összefutunk eszpee-vel is), aztán Genfbe és onnan valahogy haza. A berajzolt útvonal összesen kb 500 km, jó sok emelkedővel. Valamikor április-május körül tervezünk indulni, pontosítjuk később, lényeg hogy fent a hegyen se legyen túl hideg, de lent meg még ne legyen kánikula.

Jó sok infó itt és itt

Címkék: túra bringa